1.4.4 Besturingskader

De vierde strategische keuze betrof het managen van het project als geheel. Gezien de doelstellingen was sprake van een even ambitieus als omvangrijk project, waarbij al van tevoren duidelijk was dat veel kennis werkenderwijs zouden moeten worden ontwikkeld. Om deze vorm van steigerbouw te faciliteren, werd gekozen voor een combinatie van literatuuronderzoek en action research. Gedurende de ontwikkeling van het op literatuur geschoeide theoretische en methodische kader, zijn op basis van dat kader de afgelopen 10 jaar een aantal veldexperimenten gedaan in de vorm van advieswerk aan diverse bedrijven en sectoren. Op basis van de aldus opgedane praktijkervaringen zijn de theoretische uitgangspunten bijgesteld, verfijnd en/of verder ontwikkeld. Daarbij werd gekozen voor een besturingskader met de volgende niveaus:

  1. Besturingsfilosofie vanuit de omgeving: het vigerende mens- en wereldbeeld van waaruit men als onderzoeker vertrekt
  2. Besturend orgaan (kader van waaruit men invloed uitoefent): het epistemologische model waarmee men gedrag methodisch bestudeert 
  3. Bestuurd systeem (datgene dat bestuurd i.c. verklaard wordt): het verklaringsmodel van 'de creatieve mindset van kenniswerkers' in termen van: context, persoonskenmerken, clusters van gedragscompetenties (metacompetenties) en sociale verbanden/organisatievormen.

In schema:

Besturingsfilosofie

Wereldoriëntaties, Mensbeelden, Cultuurvisie, Complexiteitsdenken, Ecologisch perspectief

Besturend Orgaan

Reductionisme & Emergentisme

Menselijk Activiteiten Systeem

Incrementalisme

Bestuurd Systeem

Clusters van gedragscompetenties

 

Meer weten? Zie Aanleiding etc.