2.1.5 Herm.actieplan
Actieplannen verwijzen naar het vormgeven aan activiteiten richting de doelstellingen van dit traject. 'Richting' want deze vorm van onderzoek kenmerkt zich door ‘dubbele hermeneutiek’ c.q. dubbele contingentie (Luhmann). De onderzoeker probeert niet alleen de mindset van de professional (c.q. clientsysteem) te begrijpen, maar wordt zich tevens bewust van zijn eigen mindset met inbegrip van beperkingen, vooringenomenheid en vooroordelen. Daarom is ervoor gekozen om literatuuronderzoek en action research op hermeneutische wijze te combineren. Gedurende de ontwikkeling van het op literatuur geschoeide theoretische kader, zijn op basis van dat kader de afgelopen 10 jaar een aantal veldexperimenten gedaan in de vorm van advieswerk aan diverse bedrijven en sectoren. Op basis van de aldus opgedane praktijkervaringen (zie Casus: Kansen voor kenniswerkers) zijn de theoretische uitgangspunten bijgesteld, verfijnd en/of verder ontwikkeld. In module E zijn een aantal van deze casus opgenomen in de vorm van geanonimiseerde adviesrapporten. Daarin komen ook enkele voorwaarden qua setting naar voren:
- Er is sprake is van polariteit; de actie-potentiaal en daarmee de mogelijke synergie is het grootst als elementen met elkaar kunnen worden verbonden die routinematig of in termen van klassieke oplossingen elkaar tegenwerken en/of uitsluiten (bijv. zorg en kunst)
- Er is sprake is van complexiteit; complexiteit gaat gepaard met non-lineaire causaliteit (circulair, interferentie en/of samenloop van omstandigheden) waardoor omdenken mogelijk wordt en een negatief ervaren en/of verlammende multiplier (- of < 1) kan worden omgezet in een positief ervaren en/of stimulerende multiplier (+ of >1).
Meer weten? Zie Methodestrategie